سوالات متداول

 بلیچینگ یا سفید کردن دندان یکی از محافظه کارانه ترین و ابتدایی ترین روش های زیباسازی لبخند است. این روش در صورتی که دندان هایی مرتب وسالم دارید بهترین و ارزانترین روش در دندانپزشکی است و موجب یک تا دو پرده روشن شدن رنگ دندان ها می شود.

1) بلیچینگ خانگی(home bleaching)

2) بلیچینگ مطبی (office bleaching)

3)ترکیب دو روش بالا

 روش بلیچینگ در مطب سریعتر است ولی نیاز به چندین جلسه تکرار دارد و دوام آن کمتر است اما روش بلیچینگ در منزل زمان‌برتر است اما دوام و ماندگاری آن بیشتر است.

 روش ترکیبی بلیچینگ خانگی و مطبی که بهترین حالت ممکن است با انجام بلیچینگ در مطب و ادامه آن درخانه می‌توان به نتیجه ای بهتر و بادوام تر دست پیدا کرد.

 انجام بلیچینگ مطبی در جلسه ای حدودا یک ساعته در مطب انجام می‌شود که چندین مرتبه مواد سفیدکننده با غلظت های بالا با فاصله زمانی بر روی دندان ها قرار می‌گیرد. به دلیل قدرت بالاتر مواد سفیدکننده مطبی، روشن شدن دندان ها در طی زمان کمتری حاصل می‌شود.

بلیچینگ خانگی بدین صورت است که دندانپزشک زیبایی از دندان های شما قالب گیری می‌کند و در جلسه ی بعد، یک تری(Tray) شفاف مخصوص زیباجو که فیت دندان های وی هست به همراه ماده سفیده کننده به ایشان تحویل می‌دهد.

 همچنین در این جلسه آموزش های استفاده از تری به همراه ماده سفیدکننده به زیباجو داده می‌شود.

 بسته به میزان قدرت ماده سفید کننده، زمان استفاده از تری شفاف به همراه ماده در طی شبانه روز در منزل متفاوت است. هرچه میزان قدرت ماده بیشتر باشد، زمان مورد نیاز برای تغییر رنگ دندان ها کمتر است و بالعکس.

 به طور میانگین مدت زمان درمان بلیچینگ خانگی برای هر فک 2 تا 3 هفته می باشد که بسته به نوع بدرنگی دندان ها ممکن است زمان بیشتری هم مورد نیاز باشد.

 روش بلیچینگ در مطب سریعتر است ولی نیاز به چندین جلسه تکرار و دوام کمتر دارد اما روش بلیچینگ در منزل زمان‌بر تر است اما دوام و ماندگاری آن بیشتر است.

 روش ترکیبی نیز که بهترین حالت ممکن است با انجام بلیچینگ در مطب و ادامه آن درخانه می‌توان به نتیجه ای بهتر و بادوام دست پیدا کرد.

معمولا عوارض خاصی ندارد اما ممکن است کمی باعث حساسیت دندانی شود که خیلی زودگذر و در حد یکی دو روز است.

میزان دوام و ماندگاری بلیچینگ به سبک زندگی و نوع تغذیه افراد بستگی دارد.اگر که فرد از مواد رنگی مثل قهوه،چای و...زیاد استفاده کند و یا استعمال سیگار،قلیان و...داشته باشد میزان ماندگاری بلیچینگ کمتر خواهد بود

معمولا بلیچینگ بین شش ماه تا یک سال دوام دارد.همچنین فرد اگر بلیچینگ خانگی انجام داده باشد قالب بلیچینگ را دارد و تنها مواد بلیچینگ خانگی را باید تهیه کند.

کامپوزیت ونیر دندان یک روش درمانی و زیبایی در دندانپزشکی ترمیمی است که توسّط دندانپزشک زیبایی با مواد کامپوزیتی انجام می‌گیرد و زیبایی دندان‌ها با کامپوزیت چندین برابر می‌شود.

 کامپوزیت ونیر به روشی برای اصلاح شکل، فرم و رنگ دندانها با مواد ترمیمی دندان پزشکی (کامپوزیت) به صورت محافظه کارانه گفته می‌شود که مواد روی سطح دندان توسط دندانپزشک زیبایی قرار داده شده تا بدرنگی،فواصل بین دندانی، نامرتبی و بهم ریختگی های خفیف دندانی اصلاح گردد.

 کامپوزیت ها مواد همرنگ دندان هستند که در دندانپزشکی معمولا برای ترمیم و پرکردگی دندان های جلو استفاده می‌شوند. از جمله موارد کامپوزیت ونیر به اصلاح موارد زیر می‌توان اشاره کرد :

 نا منظمی های خفیف دندان

 اصلاح بدرنگی های دندانی

 اصلاح فواصل بین دندانی

 کامپوزیت دندان طول عمر مشخصی ندارد و باید گفت که طول عمر کامپوزیت ونیر به مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای بیمار بستگی دارد.

البته که کیفیت مواد کامپوزیتی که مورد استفاده قرار می‌گیرد و اصولی انجام‌دادن کار توسط دندانپزشک زیبایی به‌طور مستقیم در طول عمر کامپوزیت دندان اثر دارند ولی بعد از کار، این شما هستید که باید برای حفظ سلامتی آنها کوشا باشید.

 

طبق آمار گزارش‌شده، میانگین طول عمر مفید کامپوزیت، 5 تا 10 سال است که با مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای زیباجو می‌تواند تا بیشتر از این مقدار هم برسد.

قابل ذکر است که کامپوزیت‌ها قابل پالیش هستند. با پالیش‌کردن، رنگ و درخشندگی کامپوزیت تا حد زیادی به حالت اول برمی‌گردد و اگر رنگ ناشی از مواد غذایی روی کامپوزیت نشسته باشد برطرف می‌شود.

این مورد بعد از معاینه‌ی حضوری و بررسی توسط دندانپزشک زیبایی مشخص می‌شود.

موارد مشخصی وجود دارد که در صورت وجود این موارد شما نمی‌توانید کامپوزیت ونیر انجام دهید. مثلاً اگر بهم‌ ریختگی دندانها خیلی شدید باشد، شما کاندید درمان ارتودنسی هستید. زیرا برای انجام درمان کامپوزیت تراش زیادی در دندانها لازم است و سلامت دندانها و همچنین لثه‌ها به‌خطر می‌افتد.

موارد دیگر از جمله برجسته‌بودن دندانها، مشکلات شدید رابطه فکی نسبت به همدیگر و یا کج‌بودن خط وسط دندان‌ها (میدلاین) با کامپوزیت ونیر قابل اصلاح نیست و درمان‌های ارتودنسی و جراحی فک برای آنها تجویز می‌شود.

 نحوه انجام کار به این صورت است که دندانپزشک یک لایه نازک از مواد کامپوزیتی بر روی سطح بیرونی دندان قرار می‌دهد، سپس با نور مخصوص ( دستگاه لایت کیور) باعث سخت شدن کامپوزیت می‌شود و در مرحله بعد به آن شکل و فرم می‌دهد. سپس با وسایل مخصوص مرحله پالیش انجام می شود بدین معنی که موجب ایجاد حداکثر درخشندگی در دندان می‌شود.

 از آنجا که این لایه کامپوزیت قرار داده شده بسیار نازک است نیازی به تراش دندان نیست ولی در شرایطی خاص مثل موقعیت هایی با کمی نامرتبی در دندانها و یا عقب جلو بودن آنها شاید نیاز به کمی تراش در دندان باشد.

انجام کامپوزیت ونیر 8 تا 10 دندان در یک جلسه امکان پذیر است و طول مدت حدودی آن 4 ساعت می باشد که  در صورت تمایل زیباجو هنگام کار استراحت داده می‌شود.

 تعیین کننده اصلی در رنگ کامپوزیت مورد استفاده خواسته وانتظارات زیباجوی محترم است. چرا که بعضی از زیباجویان رنگ های بلیچ (روشن) و یا سوپر بلیچ (خیلی روشن) را ترجیح می‌دهند و بعضی زیباجویان رنگ های نچرال یا طبیعی را انتخاب می‌کنند.

 از معیارهای موثر بر انتخاب رنگ کامپوزیت ونیر توسط زیباجو می توان به جنسیت افراد، سن، رنگ پوست و چهره زیباجو اشاره کرد که بهتر است دندانپزشک درجلسه مشاوره، یعنی قبل از شروع درمان ونیر کامپوزیت از انتظارات زیباجو مطلع شود تا با توجه به معیار های فوق و سلیقه زیباجو رنگ کامپوزیت انتخاب شود.

 بهتر است هنگام انتخاب رنگ به تجربه و پیشنهادات دندانپزشک زیبایی توجه کرده و نظر افراد دیگر مانند دوستان ونزدیکان خود را جویا شوید تا انتخاب رنگ کامپوزیت ونیر ساده تر شود.

 لمینیت دندان پوسته نازکی از جنس سرامیک است که همانند یک لنز چشمی روی سطح دندان چسبانده می‌شود. به وسیله این روش می‌توان مشکلات ظاهری دندان ها مثل بدرنگی ، بدشکلی و نامرتبی دندان را اصلاح کرد.

 لمینیت سرامیکی برای اصلاح طرح لبخند یکی از بهترین و با کیفیت ترین درمان ها محسوب می‌شود و وقتی به درستی به دندانها چسبانده شود به شدت مقاوم و مستحکم است و شباهت ظاهری این پوسته نازک به دندان باعث می‌شود نتیجه نهایی کاملا طبیعی جلوه کند و زیباجو از داشتن لبخندی با درخشندگی کافی لذت ببرد.

  •  بهبود بدرنگی دندانها
  •  پوشش مناسب برای دندانهای پوسیده شده و ساییده شده
  •  درمان دندانهای شکسته شده، ترک خورده و یا لب پرشده
  •  اصلاح نامرتبی خفیف دندانها
  •  بستن فضاهای بین دندانها

روند انجام لمینیت سرامیکی بدین صورت است که بعد از جلسه مشاوره،آماده سازی و تراش دندان ها انجام میگیرد و قالب از دندان ها ثبت می شود

و به لابراتوار ارسال می گردد.

بعد از ساخت لمینیت ها در لابراتوار که حدود دوتا سه هفته زمان میبرد،درجلسه بعد لمینیت ها آماده امتحان و یا پروو روی دندان ها هستند.

اگر همه ی شرایط مساعد بود لمینیت ها بر روی دندان ها چسبانده می شوند و اگر نیاز به اصلاحی داشت مجددا به لابراتوار ارسال خواهند شد.

میزان دوام و ماندگاری لمینیت دندان به مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای بیمار بستگی دارد.

میانگین عمر لمینیت سرامیکی بین 10 تا 15 سال است ولی در کل لمینیت دندان از جمله روش‌های بلندمدت درمان دندانپزشکی به‌حساب می‌آید و ویژگی اصلی این درمان مقاومت ، استحکام و نفوذ‌ ناپذیربودن آن است؛ بدین معنی که به‌راحتی شکسته نمی‌شود و رنگ نمی‌گیرد.

 بعد از انجام درمان لمینیت سرامیکی امکان انجام درمان های دیگر از جمله ترمیم پوسیدگی، درمان ریشه یا عصب کشی از پشت دندان وجود دارد و نیازی به برداشت پوسته لمینیت دندان نیست. به دلیل اینکه پوسته لمینیت دندان بر روی سطح جلویی دندانها نصب شده است، باقی درمان ها از پشت دندانها قابل انجام است.

در صورت بهداشت ضعیف دهان و دندان، دندانهای شما چه لمینیت سرامیکی شده‌ باشد و چه نشده باشد، دچار پوسیدگی خواهند شد و این ربطی به انجام لمینیت روی دندان‌ها ندارد و در واقع لمینیت روی دندان نه موجب پوسیدگی می‌شود و نه از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند و مراقبت‌های بهداشتی زیباجو عامل مهمی در جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان است.

خیر، بهتر است که انجام این اقدامات زیبایی به بعد از دوران بارداری موکول شود.

کمی حسّاسیت بعد از انجام لمینیت، طبیعی است ولی این حساسیت مثل سایر درمان‌های دندانپزشکی که بعد از کار کمی دندانها حساس می‌شوند، گذرا و کوتاه است و با خمیردندان‌های ضد حساسیت برطرف می‌شود.

در انجام لمینیت سرامیکی برروی دندان لازم است که دندان به میزان جزئی به‌منظور جبران ضخامت لمینیت تراش داده شود که این تراش صرفاً در سطح خارجی دندان و به میزان 0/3 تا 0/7 میلی‌متر می‌باشد و با تراش روکش که دور تا دور سطح دندان تراش می‌خورد و دندان کوچک می‌شود متفاوت است.

لمینیت دندان پس از آماده سازی دندان و قالبگیری ، توسط لابراتوار ساخته میشود و به تعداد جلسات حدود 2 الی 3 جلسه نیاز دارد ولی ونیر کامپوزیت توسط دندانپزشک و دریک جلسه قابل انجام است و نیاز به قالبگیری ندارد . 

هرکدام از این دو درمان مزایا و معایب خود را دارند،براساس شرایط فرد ،خواسته ها و انتظارات زیباجو و شرایط دندانی هرکدام در جایگاه خود قابلیت انجام دارد.

استفاده ازمسواک نرم و نخ دندان روزی دو مرتبه

عدم استفاده از جوش شیرین

عدم استفاده از خمیردندان های ساینده و سفیدکننده

پرهیز از خوردن غذاهای سفت و سخت مانند نان خشک

پرهیز از اقداماتی نظیرجویدن ناخن و خودکار

رعایت فواصل سالیانه ی چکاپ دندان